A KIBERNEROSZ TÜNDÖKLÉSE ÉS BUKÁSA

 

Gyertyán Ervin 1963-ban publikált, azonos című regénye alapján írta: Kiss Ferenc [1958-] (rajzolta: Fazekas Attila). Megjelent a Hírlapkiadó gondozásában, a Ludas Matyi 1993-as évkönyvében, 1992-ben, átdolgozva, 16 oldal terjedelemben. Az eredetit, A kiberneroszok tündöklése és bukása címmel, a Füles '90-es évfolyamának 35-50. számaiban közölte az Ifjúsági, folytatásokban, 32 oldalon (én a fénymásolatával rendelkezem). ISBN: Mivel mind a kötetből, mind az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisából hiányzik, a számsor nem ismert.

„Az erotikus témák immár a „hivatalos” képregényes sajtóban sem számítanak tabunak. Kiss Feri és Fazekas [Attila] 1990-ben készítik el Gyertyán Ervin [1925-2011] a szex elgépiesedését maró gúny tárgyává tevő, A kiberneroszok tündöklése és bukása című, eredetileg 1963-ban megjelent könyvének képregény változatát. Nem akármilyen teljesítmény volt ez, hisz maga a könyv elég középszerű, bonyolult cselekményét sikerül nehézkes nyelvezet mögé elrejteni. (…) Annál kellemesebb meglepetés a képregény, ahol Feri biztos és könnyed kézzel vezeti a cselekményt, s azzá teszi, amivé eleve is tehető lett volna: kedves, malackodó csacskasággá.”

Forrás: Verebics János: Szexi lányok, gyönyörű asszonyok – Fazekas Attila és a női szépség képregényes ábrázolása (2014. december 8.)

A KIBERNEROSZOK TÜNDÖKLÉSE ÉS BUKÁSA